Pengenalan Dari Cik Ezumie ^_^

My photo
kangar, perlis, Malaysia
Aku seorang Lecture bahagian Architecture di sebuah kolej di terengganu.Aku minat benda2 seni,photography,senibina dll. Aku seorang yang Gila2 dan kadang2 otak xberapa betul sangat.. Suka berkawan dan happy go lucky.

Followers Cik Ezumie ^_^

Monday, October 29, 2012

RESEPI : PAVLOVA


Gambar diambil menggunakan Handfone..sory sbb xclear..huhuhu


PAVLOVA

Bhn2:-
4 biji putih telur (gred A)
130 g gula kasor
20 g tepung jagung
2 sudu kecil cuka mkn
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil lemon paste/ ikut suka hati
parchment baking paper..

bhn2 hiasan :-
1 cawan whiping cream (non dairy-janama RICH)
buah straberi ,kiwi, peach, anggur seedless.

cara buat:
panaskan oven pd suhu 150'c selama 20 minit. pukul putih telur shingga berbuih.masukkan gula kastor sdikit demi sdikit. pukul lagi shingga adunan mnjadi meringue/soft peak. pastikan juga gula kastor hncur spenuhnya. apabila telah kmbang dan kntal masukkan esen vanilla dan lemon paste atau apa saja perisa disukai. pukul lagi shingga sbati. kmudian masukkan tepung jgung (ayakkan) dan cuka makan. kacau secara kaup baik dgn mngunakan spatua atau snduk kayu shingga smunya sbati. lapik acuan dgn parchment baking paper. kemudian tuangkan adunan ke atas loyang selama 1 jam. bentukkan adunan mngikut citarasa anda. masukkan ke dlm oven dan bakar selama 1 jam 25 minit. setelah masak, renggangkan sdikit pintu oven shingga pavlova sejuk dlm oven.

cara mnghias:
pukul whipping cream shingga kmbang dan kntal. sapukan ke atas pavlova tadi. hiaskan dgn buah-buahan yg disukai.sejukkan dlm peti sejuk.

tips:
pastikan telur berada dlm suhu bilik sblum diunakan
pastikan semua bahan dan brg yg gunakan bebas drpd air dan mnyk.
pastikan pintu oven xdibuka semasa proses pmbakaran
pastikan buah-buahan tidak basah dan ap sbeum tabur atas whipping cream.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Try us on Wibiya!