Assalamualaikum.....
Haaa..Hari ni cik ezumie berbuka dgn nasi beriani ayam berempah...
hohoho..tibe2 lak teringin nk makan beriani..
nk beli tahu aje lah musim2 bulan puase ni..penjual amek kesempatan jual mahal2..
kalau setakat rm5.00 tu boleh tahan..ade satu tempat tu cik ezumie pergi tanya harga dekat rm8.00
sebungkus..perghh..cekek darahh..~
bek masak sendiri kan senang..nk tambah pun boleh..free..hehehee
ok cik ezumie nk kasi tahu serba sedikit cara nk buat beriani ni..
cara mudah je okey.. u all boleh beli packet maggie beriani..
then ikot arahan diberi..senang je..korng goreng rempah dlm periuk dgn sedikit minyk smpai naik bau
then,masukkan nasi..senang citer..sedap pn sedap.. cuma lauknye korang kena buat sendiri...
ok utk buat lauknye cik ezumie kasi resepi sedikit...
Resepi Ayam Goreng Berempah
Bahan-bahan:
1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
5 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci halia**
5 batang serai**
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
**ditumbuk atau dikisar kering
1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng.
Garam secukup rasa
5 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci halia**
5 batang serai**
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
**ditumbuk atau dikisar kering
1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng.
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah
dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap.
2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing.
2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing.
ok..selamat mencuba.. ^___^
1 comment:
cik ni suka masak eh? saya pun mcmtu juga tapi masa singkat kan sy tengah menjalani latihan siswazah.. ayway suke pula ambik resepi kat sini :P tq for share :P
Post a Comment