salammm...Haaaa...hari ni ezumie nk kongsi2 resepi yg ezumie dh buat semalam.. Huhuhu tetibe dtg mood rajin nk buat.. hehe malas nk membebel pnjang moh l kite skudeng2 ye..
Puding Trifle
Bahan2
Swiss
roll
1
tin fruit cocktail
Kristal
Jelly
1
tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula
4
sudu besar tepung kastad - sukatan membukit
Yogurt
atau whipping cream - guna whipping cream (yg ni sy xpkai coz kt giant abis stok) hehe
cara2 nk buat :
Lapisan
1
Potong
Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak
lapisan nanti). Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab,
ketepikan dulu.
Lapisan
2
1
tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4
sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit
api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Tuang
diatas lapisan 1 tadi.
Lapisan
3
Buahan
koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.
Lapisan
4
Masak
air panas mengikut sukatan pada kotak jelly, hingga mendidih. Masukkan hkan
jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan
cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).
Lapisan
5
Bila
jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream keatasnya, kalau nak
cantik lagi taburkan dengan buah strawberry keatasnya......ezumie xtaruk pun whipping cream coz tgk kt giant dh abiss.. hehhehee.. walahhh dah bolehh makan.. nyummyyyy.. ^_______^
3 comments:
ni fav pam dolu2..sedap gila lame xwat..since dh duk rumah sewa sume nye mls mkn je rajin :P nk share jgk la ape yg pam dh try tp nye xde mase nk update :(
hehe..peh nk ikotkan bukan reti masak tp peh suke2 nk mencuba.. tp dh jadi mcm hobi lak skrg ni.. i luv food.. biar la gumuks pun.. janji happy ada hobi cmni..nnt try la share pam nye mana tahu leh tukar resepi.. :P
hehe..peh nk ikotkan bukan reti masak tp peh suke2 nk mencuba.. tp dh jadi mcm hobi lak skrg ni.. i luv food.. biar la gumuks pun.. janji happy ada hobi cmni..nnt try la share pam nye mana tahu leh tukar resepi.. :P
Post a Comment